Niemand uit België
FLAPTEKST
Eind 2014. In Europa kondigt het vluchtelingendrama zich aan. Ook een Belgische man is met zijn geliefde op weg naar Engeland. Vanwege het huwelijk van zijn dochter. Het feest lonkt, maar ook het verleden. Dat van henzelf en van hun verblijfplaats, Hastings, waar duizend jaar eerder een veldslag werd gestreden die de kiem legde van wat Engeland nu is.
Tegen deze achtergrond ontvouwt zich gaandeweg hun eigen geschiedenis, met een eigen tragiek en tumult, een eigen oorlog en vrede. Veroveraars en verslagenen, bezetters en verdrukten: Niemand uit België heeft ze allemaal in huis. Een boek dat de grote thema’s en harde waarheden niet uit de weg gaat, maar wel alles biedt om ze verteerbaar te maken: ontroering, mysterie, mededogen, humor.
BEGIN
‘Dat is in orde, meneer Blancke, u heeft dat zeer goed begrepen.’
Blancke zei dank u, kwam overeind uit het formicastoeltje en verliet het bureau van professor Koornhert.
In de gang snelde Zeger Boon, de eerste van het rijtje studenten dat op hun beurt zat te wachten, hem tegemoet.
‘En?’
‘Hastings,’ zei Blancke.
‘Jezus,’ zei Boon.
Het klonk als een rijmpje – spontaan bedacht, en net ernaast, zoals vaker in zijn liedjes. Goed/roes. Hou van jou/heb het koud. ‘Hastings, Jezus.’ Het coupletje nog een keer herhalend keerde Boon zich naar de deur, zijn blik op de zoemer gevestigd waarmee Koornhert hem naar binnen zou sommeren, en trok zijn stropdas wat strakker aan. De vleugel van een min of meer witte hemdsboord floepte omhoog, als een vlagje waarmee hij alvast om een staakt-het-vuren vroeg. Blancke duwde alles weer in de juiste plooi.
‘Geen paniek,’ zei hij, ‘hij vraagt nooit tweemaal hetzelfde.’
‘Ik panikeer niet,’ zei Boon, zweet parelend op zijn bovenlip.
Hij leek een andere persoon, totaal niet te vereenzelvigen met de rebel die Blancke tijdens het jaar aan het werk had gezien.
De zoemer ging, als een nijdige hommel, en joeg de laatste kleur uit Boons wangen. ‘Hastings,’ zei hij nog eens. Blancke gaf hem een bemoedigende tik tegen de schouder, opende de deur voor hem en toen ze weer dichtklapte, bleef hij achter in een mengeling van shag- en zweetaroma’s.